Intrebări și Răspunsuri

Ce este COVID-19?

COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de un nou tip de coronavirus. Acest virus, precum și boala, au fost necunoscute până la epidemia ce a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Cum se răspândește COVID-19?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, virusul se transmite prin contact direct cu picăturile respiratorii ale unei persoane infectate (generate prin tuse și strănut). De asemenea, oamenii pot fi infectați dacă ating suprafețele contaminate cu virusul și apoi își atingând fața (de exemplu, ochi, nas, gură). Virusul COVID-19 supraviețuiește pe suprafețe de la câteva ore până la câteva zile, dar dezinfectanții simpli îl pot ucide.

Cine este cu risc ca boala să evolueze în una severă?

În timp ce încă se studiază despre modul în care COVID-2019 afectează oamenii, persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, par să dezvolte o boală cu evoluție gravă mai des decât celelalte persoane.

Care este perioada de incubație pentru COVID-19?

„Perioada de incubație” înseamnă perioada de la contactarea virusului până la apariția simptomelor bolii. Majoritatea estimărilor perioadei de incubație pentru COVID-19 variază între 1-14 zile, cel mai frecvent în jurul a cinci zile. Aceste estimări vor fi actualizate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date.

Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?

Nu este sigur cât timp supraviețuiește virusul care provoacă COVID-19 pe suprafețe, dar pare să se comporte ca și alte coronavirusuri. Studiile sugerează că coronavirusurile (inclusiv informațiile preliminare despre virusul COVID-19) pot persista pe suprafețe timp de câteva ore sau până la câteva zile. Aceasta poate varia în condiții diferite (de exemplu, tipul de suprafață, temperatura sau umiditatea mediului). Dacă credeți că o suprafață poate fi infectată, curățați-o cu un dezinfectant simplu pentru a distruge virusul și pentru a vă proteja pe voi și pe ceilalți. Spălați-vă pe mâini cu o soluție de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă. Evitați să vă atingeți ochii, gura sau nasul.

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19?

Nu. Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, ci doar împotriva infecțiilor bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu funcționează. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament pentru COVID-19. Acestea trebuie utilizate doar conform indicațiilor medicului pentru a trata o infecție bacteriană.

Există un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19?

Deocamdată nu. Până în prezent, nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-19. Cu toate acestea, cei afectați ar trebui să beneficieze de îngrijire pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu evoluția bolii gravă trebuie spitalizate. Majoritatea pacienților se tratează datorită tratamentului simptomatic.

Ar trebui să port mască pentru a mă proteja?

Persoanele fără simptome respiratorii, cum ar fi tuse, nu trebuie să poarte mască medicală. OMS recomandă utilizarea măștilor pentru persoanele care prezintă simptome de COVID-19 și pentru persoanele care au grijă de persoane care au simptome, cum ar fi tuse și febră. Utilizarea măștilor este crucială pentru lucrătorii medicali.

Oamenii pot fi infectați cu COVID-19 de la un animal?

Posibile surse animale de COVID-19 nu au fost încă confirmate. Pentru a vă proteja, cum ar fi atunci când vizitați piețele de animale vii, evitați contactul direct cu animalele și suprafețele aflate în contact cu animalele. Asigurați în permanență bune practici de siguranță a alimentelor. Manevrați cu grijă carnea crudă, laptele sau organele de origine animală, pentru a evita contaminarea alimentelor necoapte și evitați consumul de produse animaliere crude sau nepregătite.

Este sigur să primiți un pachet din orice zonă în care a fost raportat COVID-19?

Da. Probabilitatea ca o persoană infectată să contamineze mărfurile comerciale este scăzută, iar riscul de a obține virusul care provoacă COVID-19 dintr-un pachet care a fost mutat, a călătorit și a fost expus la diferite condiții și temperatură este, de asemenea, scăzut.

Aplicarea uleiului de susan împiedică COVID-19 să intre în organism?

Uleiul de susan NU ucide COVID-19. Există câțiva dezinfectanți chimici care pot ucide virusul pe suprafețe. Acestea includ dezinfectanți pe bază de înălbitor/clor, solvenți eterici, etanol 75%, acid peracetic și cloroform. Cu toate acestea, acestea au un impact mic sau deloc asupra virusului dacă le puneți pe piele sau sub nas. Poate fi chiar periculos să pui aceste substanțe chimice pe pielea voastră.

Consumul usturoiului poate preveni infecția cu COVID-19?

Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, NU există dovezi din focarul actual potrivit căruia consumul de usturoi a protejat oamenii de infecția cu COVID-19.

Adresează-ne o întrebare!