Recomandări

Vă îndemnăm să respectați recomandările autorităților responsabile în sănătate și să #stațiacasă

Igienă

 1. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun sau folosiți o soluție dezinfectantă pe bază de alcool.
 2. Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel sau cu pliul cotului atunci când tușiți sau strănutați. Aruncați imediat șervețelele folosite într-un coș de gunoi cu capac și spălați-vă pe mâini.
 3. Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate.
 4. Evitați să transmiteți unul de la altul pahare, farfurii sau obiecte personale și dezinfectați toate suprăfețele care sunt atinse frecvent. Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile.
 5. Gătiți bine carne și ouăle.
 6. Evitați contactul neprotejat cu animalele sălbatice și domestice.

Comportamentul social

 1. Evitați contactul apropiat cu persoanele care au simptome de gripă și răceală.
 2. Evitați pe cât posibil locurile aglomerate și respectați distanța socială de cel puțin 1 metru de la alte persoane.
 3. Faceți față stresului și fiți pozitivi! Contactați familia și prietenii, găsiți-vă o ocupație plăcută și informați-vă din surse credibile.

Asistență medicală

 1. Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală. Sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.
 2. Dacă ați călătorit în zone în care circulă COVID-19 sau ați fost în contact cu o persoană bolnavă, sunați medicului de familie, îl informați despre istoricul călătoriilor. Dacă aveți simptome de COVID-19, solicitați de urgență asistență medicală.
 3. Nu recurgeți la auto-medicație.